Van Dijk Verzekeringen Sliedrecht

WhatsApp-fraude, wat kunt u er tegen doen?

Sinds de uitbraak van corona en met de nieuwe maatregelen blijven mensen vaker thuis of moeten verplicht thuiswerken. Voor een inbreker niet prettig, deze wil graag ongestoord zijn gang gaan. Dit resulteert in een piek aan zogenaamde WhatsApp-fraude. Wat houdt deze fraude nu precies in, en wat kunt u er tegen doen?

Op WhatsApp doen criminelen zich voor als een bekende en vragen met een smoes om geld. Er wordt op verschillende manieren geprobeerd de indruk te wekken dat de crimineel een bekende is van de persoon die geprobeerd wordt op te lichten. Er wordt een kloppende profielfoto gebruikt, de crimineel wil alleen maar contact via WhatsApp en er is veel haast bij. Er zijn zelfs gevallen bekend dat de stem van de bekende gebruikt is om zo de indruk te wekken dat het legitiem is.

 

Inmiddels heeft de fraudehelpdesk in 2020 al 9605 meldingen van deze fraude geregistreerd. Maar wat kunt u er nu aan doen.

  • Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon dan op via een nummer uit uw eigen adresboek voor controle. Hoe goed u diegene ook vertrouwt.
  • Kunt u die persoon niet direct telefonisch bereiken? Maak geen geld over.
  • Wordt er wel opgenomen bij bellen en hoort u vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenk dat dit afgespeeld stemgeluid van social media (filmpjes) kan zijn.
  • Bespreek WhatsApp-fraude met familie. Spreek af alleen geld over te maken na contact door bellen.