Van Dijk Verzekeringen Sliedrecht

Praktijksituatie starters

Steeds vaker zit ik met starters aan tafel die mij de vraag stellen of (groot) ouders kunnen helpen met de aankoop van een woning in deze lastige markt.

Er zijn diverse opties en de diverse hypotheekverstrekkers gaan er ook weer anders mee om.

Geld lenen, eventueel met een schenkconstructie voor de maandlasten

Je kunt bij je ouders een lening afsluiten, als zij misschien spaargeld hebben wat ze voor langere tijd niet nodig hebben. Sommige banken nemen wel de lasten hiervan in mindering op je leencapaciteit voor de hypotheek maar bij sommige geldverstrekkers kan dit met een schenkconstructie volledig extra geleend worden op je maximale hypotheek.

Eenmalig een bedrag schenken tot maximaal € 103.643 belastingvrij

Voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning is er een verhoogde vrijstelling. De ontvanger of zijn of haar fiscale partner moet wel tussen de 18 en de 40 jaar op het moment dat ze de schenking ontvangen.

Deze mag trouwens ook van iemand anders dan de ouders komen!

Meetekenen ouders op de hypotheek van de kinderen

Bij diverse banken is het mogelijk dat de ouders meetekenen voor de hypotheek. Wel moet er dan een reële stijging van het inkomen te verwachten en te onderbouwen zijn.

De gedachte is dat de kinderen het binnen maximaal 5 jaar op eigen inkomen moeten kunnen dragen en dan kunnen de ouders ook weer van de hypotheek af.

Een redelijke vuistregel is dat je ongeveer 70% van de gevraagde hypotheek op je inkomen nu kan betalen.